Vill du bli kontaktad?

Tillbaka till Nyheter

Skriv ett modernt CV

2016-11-01
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone


uppsala-studentkonsulter-9I det ständigt föränderliga arbetslivet är inte processen att söka jobb vad det en gång var. En av de saker som är allra svårast är att skriva en bra ansökan. Ett vanligt misstag är att man skriver sitt CV som en meritförteckning där man listar all sin tidigare arbetslivserfarenhet.

Att räkna upp alla sina tidigare erfarenheter i en lång lista, kan säga mycket om vad du gjort på dina tidigare arbetsplatser. Men samtidigt missar du ofta att utmärka vad som är unikt med just dig och din kompetens. I dagens arbetsliv är det vissa saker som är ännu viktigare än vilka tidigare tjänster du haft. Till exempel: Vad motiverade dig i den rollen du hade? Varför fick du rollen?  Vilka var dina största lärdomar på den arbetsplatsen?.

Som universitetsstuderande eller nyexaminerad saknas ofta en lång lista med arbetslivserfarenhet och då blir det extra viktigt att lyfta fram vad som, för varje erfarenhet, gjort dig till den starkaste kandidaten för din framtida tjänst. Nedan ger Uppstuks HR-chef några fler tips till dig som är student eller nyutexaminerad.

 – Skriv din utbildning och arbetslivserfarenhet i kronologisk ordning, från nyaste till äldsta. Detta hjälper när den som läser ditt CV ska göra ett första urval för att se om du stämmer in på kravprofilen. Dessutom ger det ett mer strukturerat intryck.

 – Skriv ett nytt personlig brev och ibland även nytt CV för varje jobb du söker. Detta kan verka banalt, men faktum är att det märks otroligt väl om du skickar samma ansökan till 10 olika arbetsgivare eller om du skriver ett nytt för varje tjänst du söker.

 – Tänk på att personen som får din ansökan aldrig har träffat dig. Försök därför genom din ansökan sälja in dig själv på bästa sätt, lyft fram dina personliga egenskaper och främsta kvaliteter. 

 – Se ditt CV som en tidslinje för de erfarenheter du har fått genom livet. Har du till exempel arbetat i kassan på den lokala korvkiosken varje sommar under universitetstiden, så skriv med detta. Något som är ett stort plus i dagens rekryteringsprocesser är att ha en profil på Linked In. Har du inte det sedan innan är det hög tid att skaffa en.

 – Ditt personliga brev ska vara ett komplement till ditt CV.  Räkna alltså inte upp samma sak som du gjort i ditt CV ytterligare en gång. I ditt personliga brev skriver du en kort(!) bakgrund om dig själv, till exempel vad det var som ledde fram till ditt val av utbildning, dina starkaste personliga egenskaper och dina framtidsplaner. Försök att tänka vad som kan vara av relevans för att du ska få det jobb du söker. Att du har 14 katter eller tycker om att titta på simhopp på fritiden är antagligen inte avgörande för om du ska få jobbet eller inte. Däremot kan det vara av relevans vad du motiveras av eller hur dina framtidsplaner ser ut.

 – Se till att ditt CV och personliga brev är välstrukturerade, enhetliga och snygga. Gör inte mer krusiduller än du behöver utan håll det hellre enkelt och stilrent. En bra tumregel är att hålla ditt personliga brev till ca 1 A4 sida. En tredjedel bör då bestå av en inledande presentation av dig själv, följt av en tredjedel där du återkopplar lite till ditt CV och beskriver lite kring vad dina tidigare anställningar givit dig för lärdomar, vad som motiverade dig med mera. Avslutningsvis är det en stor fördel att skriva varför du har sökt denna tjänst, vad du kommer att bidra med på företaget, vad du vill utvecklas inom samt vad du ser fram emot om du blir erbjuden anställningen.

 – Söker du ett arbete som kräver vissa specifika kunskaper, exempelvis inom IT eller life science? Gör en egen rubrik för detta i ditt CV som du kallar för till exempel ”programmeringskunskaper” eller ”certifieringar”. Detta gör att din potentiella arbetsgivare lätt kan se om du passar in i deras kravprofil.

 – Be någon annan korrekturläsa! Att skicka in en ansökan som innehåller mycket stavfel och felaktiga meningsuppbyggnader ger ett slarvigt intryck, och det är väl onödigt att missa chansen till drömjobbet på grund av något sådant?

 

Lycka till!