Vill du bli kontaktad?

Tillbaka till Nyheter

VD har ordet

2017-07-10
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Vilken fantastisk första tid det har varit som VD för Uppstuk. Jag vill här dela med mig av den resa som vi på Uppstuk har haft och är inne på.

Vi börjar med att backa bandet till oktober 2015 när jag fick förfrågan från vår styrelse om att ta över som VD för Uppstuk. Det var en helt fantastisk känsla och jag ville direkt bara skrika ut ja det är självklart att jag vill köra på. Det var dock inte bara höstmörkret som kom utan det var även så att det såg väldigt mörkt ut för företaget just då. Uppstuk gick igenom en av de värsta kriserna sedan start. Jag ville därför trots allt få lite tid att fundera. Jag valde att ringa några personer som står mig väldigt nära för att diskutera det. Alla sa liknande saker till mig: ”Tim du borde inte göra det här” ”Tim hur ska du kunna klara av det” ”Tim satsa på dina studier och hitta något annat”. Jag som brukar lyssna på olika motivationstal på morgnarna för att verkligen komma igång hörde från ett tal om och om igen ” lyssna inte på nej-sägarna”. Sagt och gjort, jag går till vår styrelse och berättar att jag mer än gärna vill ta över för att driva Uppstuk vidare mot nya höjder.

Den 3:e november tog jag officiellt över som VD för Uppstuk AB. Mitt i en kris och jag som skulle arbeta drygt halvtid insåg ganska snart att det skulle krävas mycket mer än så för att få det här att vända. Vi som knappt hade någon omsättning, kraftiga minus och med en likviditet framåt som såg ut att vara tveksam att räcka till.

Hur skulle vi förändra den nedåtgående spiral som fanns och lyfta företaget framåt. Var börjar man någonstans?

För egen del så valde jag att satsa allt och verkligen gå all in för att lyckas. Genom att lägga studierna på hyllan kunde jag lägga ner all min vakna tid på företaget trots att jag endast skulle arbeta drygt halvtid. På väldigt kort tid hade det skapats en väldigt stor kärlek till företaget och det kändes som att potentialen var enorm för att det här skulle kunna lyckas. Tillsammans med alla fantastiska medarbetare ville vi göra allt som gick för att få det här att lyckas och få företaget att utvecklas framåt.

Det blev många väldigt tidiga morgnar och sena kvällar. Oavsett om man kände av förkylningar och borde vara sängliggande men hade inbokade kundmöten så kämpade man vidare. Allt för att det fanns en chans till ett nytt uppdrag, möjligheten att just det mötet skulle leda till fler konsulter ute på uppdrag.

Vi kunde sakta men säkert se hur vi lyckades få in fler och fler uppdrag och tillsätta fler och fler konsulter. Det såg ut att kunna gå framåt, det fanns ljusglimten där framme.

När väl de första konsulterna kom ut på uppdrag igen så kom ”ketchup-effekten” det blev otroligt många på samma gång och vi kunde se hur vi redan i februari i jämförelse med månaden innan jag tillträdde så hade vi ökat med ca 800% i omsättning.  Vi hade lyckats slå alla tidigare rekord.

Minns hur jag i mars 2016 får resultatrapporten i min hand från vår ekonomichef och ser äntligen hur det hårda arbetet vi alla gjort tillsammans har lönat sig även i siffrorna. Det har börjat gå med plus, vi har vänt de kraftigt röda siffrorna till svarta. Allt på endast fyra månader.

Vi fortsätter det hårda arbetet tillsammans och trots olika utmaningar med medarbetare som slutar pga. avklarade studier, fått andra heltidsjobb eller ska vara utomlands på obestämd tid. Att trots allt detta kunna hitta nya fantastiska stjärnor som kommer in och hjälper till att lyfta Uppstuk till nya höjder. Tillsammans kämpar vi på för att få in nya uppdrag, nya konsulter, bli fler och fler och göra ännu mer saker tillsammans. Att vi alla har blivit något av en familj tillsammans. Vi lyckas hålla uppe den enormt höga nivån under resten av året. Det gör att vi går från ett stort frågetecken kring framtiden till att ha ökat med mer än 250 % i omsättning och från förlust till lönsamhet.

Vi står ett år efter att ha vänt på varje krona, gått så pass långt att jag tycker att vi använder för många frimärken, tittar runt och hittar en billig brevvåg för 199kr men är osäker på att vi klarar av att köpa in den. Den ska ju även ha batterier så blir 30kr till. Bestämmer mig för att köpa in den själv och om Uppstuk sparar pengar tack vare mindre användning av frimärken så ska det bli Uppstuks brevvåg. Det visade sig även stämma och Uppstuk kunde snabbt spara in mer pengar än så på frimärken.

Att precis ett år senare kunna bjuda in alla som arbetar internt, hela styrelsen och alla konsulter till en ordentlig julmiddag. Det var verkligen en helt fantastisk känsla.

Vi har nu redan kommit in i juli 2017 och firande av att jag nu arbetat mer än ett och ett halvt år som VD och vi fortsätter växa. Uppstuk fortsätter slå rekord och hittar nya vägar för att nå nya höjder. Lyckas få fler studenter att få upp ögonen för att stanna kvar i Uppsala även efter studietiden, att fler studenter får arbeta under och efter studietiden. Får fortsätta utvecklas och arbeta med det som de faktiskt studerar inom. Att kunna hjälpa ännu fler företag att få tag på deras nya stjärnor, att företagen omkring oss kan med vår hjälp växa i den takt som de kan.

Vi höjer nu blicken framåt och ser hur vi når nya höjder tillsammans. Vi vet att vi kan hjälpa fler företag än någonsin att hitta nya talanger och få tag på rätt kompetens.

Nu tar vi nästa kliv tillsammans!

Tim Pettersson, VD Uppstuk.