Vill du bli kontaktad?

Tillbaka till Nyheter

Konsultporträtt – Simon Samaletdin & Erik Borenäs

2017-11-29
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

 

Vi är stolta över Uppsalas studentkonsulter. I den här artikeln lär vi känna Simon Samaletdin och Erik Borenäs lite bättre. De arbetar båda med kalibrering av protonstrålning på Skandionkliniken. 

Uppstuk träffar Erik och Simon på Uppstuks kontor där de entusiastiskt berättar om sitt arbete. De är båda väldigt drivna och ser sitt jobb på Uppstuk som relevant arbete för deras framtidsplaner.

Erik och Simon studerar båda  civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik som har starkt fokus på matematik och fysik och teori. Att varva de teoretiska studierna med att jobba praktiskt är därför ett bra komplement för att skapa balans samt få en bättre förståelse av det
teoretiska i programmet lär sig.

Vad är det bästa hittills med att vara studentkonsult? 

”Det bästa är att jobba med något relaterat till teknisk fysik. Vår utbildning är verkligen superteoretisk och därför är det utmärkt att jobba med något praktiskt. Det ger oss möjligheten att jobba med alla häftiga maskiner på Skandionkliniken.”

Hur kom det sig att ni sökte till Uppstuk? 

”En kompis sökte själv jobbet och uppmanade även oss att söka tillsammans.”

Arbetsuppgifterna på Skandionkliniken varierar för varje dag i veckan. Kliniken arbetar med avancerad protonstrålning av cancertumörer med extra precision. Simon och Erik i team med flera Uppstukkonsulter mäter bland annat laddningsdoser och kontrollerar om något blir fel, eller rättare sagt dubbelkollar. Det finns mycket lite utrymme för slarvfel då de kalibrerar maskinerna som utför strålning
för cancerpatienter. Arbetsveckan varieras med olika arbetsuppgifter för varje dag. På så vis får de lära sig lite av allt inom kalibreringen.

Vad är den största utmaningen med uppdragen?

”Vi har ett stort ansvar i våra jobb eftersom de maskiner som de kalibrerar används för att strålbehandla cancer. Om maskinerna inte ställs in på rätt sätt kommer strålbehandlingen inte vara lika effektiv. Vårt jobb går åt att kvalitetschecka så det gäller att vara detaljerade i sitt arbete. Visserligen är det alltid någon sjukhusfysiker som checkar av vårt arbete, men man vill ju göra ett bra jobb och vara så noggrann som möjligt”.

Vad vill du säga till de som ännu inte är studentkonsulter? 

”Bli det bara!” – Erik

”Det är bra erfarenhet och väger mycket i ett CV” – Simon

I framtiden skulle både Erik och Simon vilja jobba med maskininlärning, matematisk modellering eller beräkningsuppdrag. De kan båda tänka sig att arbeta utomlands och har även tankar på att eventuellt doktorera. Men just nu tycker de att det passar bäst att jobba deltid med de uppgifter de har nu på Skandionkliniken.

”Vi har en bra balans mellan plugg och jobb. Vi börjar jobba tidigt på
morgonen innan plugget, vilket gör att man är effektiv på föreläsningarna och plugget efteråt. Ett deltidsjobb gör att man blir mer effektiv och får bättre balans i vardagen.”

Sist men inte minst, favoritcitat? 

”Det är alltid gott med kaffe”.

 

Med de orden tackar vi Erik och Simon för att ni gör ett toppenjobb som studentkonsulter!