Vill du bli kontaktad?

Tillbaka till Nyheter

Tips – så skriver du ett bra CV!

2019-08-21
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Tomt i plånboken? Dags att söka jobb tänker du! Så du tar upp datorn och surfar ett tag för att hitta ett lockande jobb. Efter en del letande hittar du till slut en intressant annons med rätt antal timmar där kompetensen de söker passar perfekt med din profil. Rollen och företaget verkar spännande, och bäst av allt, de söker någon redan idag!

Dags att skicka in ansökan och CV. Först går det fort och du fyller snabbt i information om dina studier, din erfarenhet och kompetens. En snygg bild har du redan hunnit ta och klistra in i dokumentet. Men du känner dig fortfarande inte helt nöjd med ditt CV… Vad ska du göra nu?

Idag är det många som tävlar på samma villkor om arbete, och det gäller att sticka ut för att komma vidare i rekryteringsprocessen. Vi vet själva hur svårt det kan kännas att komma igång och få till den där perfekta ansökan som är tillräckligt rolig, proffsig och inte för lång så att företaget väljer just dig. Med erfarenhet av både jobbsökande och rekryterande part har vi nedan listat våra bästa tips för att hjälpa dig att göra ditt CV så bra som möjligt.

Våra bästa CV-tips

 

1. Strukturera mera

Det är viktigt att ditt CV är lättöverskådligt med en tydlig struktur. På så sätt kan rekryteraren snabbt bilda sig en uppfattning av dina kunskaper och erfarenheter. Det är till exempel viktigt att ditt CV har en enkel och logisk struktur. Dela upp ditt CV i rubriker (t.ex. Arbetslivserfarenhet, Utbildning, Meriter och Referenser). Använd omvänd kronologisk ordning när du listar dina jobb så att din utveckling syns tydligt. Skriv också kort vad du har haft för arbetsuppgifter och vad du har bidragit med.

Är du nyexaminerad kan du sätta din utbildning högst upp. Kom även ihåg att skriva med dina kontaktuppgifter väl synligt eftersom det är viktigt för arbetsgivaren att lätt kunna komma i kontakt med dig!

2. Stava rätt

Ett CV med stavfel ger inget bra första intryck. Läs därför igenom ditt CV flera gånger innan utskick för att undvika onödiga stavfel.

3. Tänk på layouten – stå ut från mängden

Anpassa alltid layouten på ditt CV efter jobbet du söker. Det kan kännas lockande att skriva ditt CV i versaler eller lägga till en massa färg, men ha i åtanke att smaken är olika och att ett stilrent CV aldrig är fel. Less is more, men lite färg piggar alltid upp! Använd gärna en proffsig bild om du väljer att ha ett foto.

4. En yrkestitel säger inte mer än 1000 ord…

Det är vanligt att skriva ner tidigare arbetsplats och titel i sitt CV, men många glömmer att beskriva vad rollen faktiskt innebar. Vilka uppgifter hade du? Vad har du lärt dig och finns det något resultat du kan nämna? Försök gärna att skriva ner mätbara resultat såsom ”ökade omsättningen med X %”. Om du under din tidigare anställning har deltagit i kurser eller projekt som kan vara en fördel för det jobb du söker bör du skriva med även detta. Lyft information om dig själv och dina erfarenheter som du tror att arbetsgivaren skulle värdesätta om de anställde dig.

Några vanliga frågor om CV…

Hur långt ska ett CV vara?

Många säger att ett CV bör vara max två sidor, men vi känner att regeln snarare borde vara att ett CV kan vara längre, så långe innehållet är motiverat. Försök fånga uppmärksamhet med punktlistor istället för långa meningar. Du behöver inte sålla bort viktiga erfarenheter bara för att de inte får plats, men inte heller fylla ut med oväsentligheter. Exempelvis är det kanske inte så relevant för en tjänst som webbutvecklare att nämna att du jobbade extra som servitris i två månader för 15 år sedan.

Vad gör jag om jag har luckor i mitt CV?

Det kan finnas olika anledningar till att du inte har arbetat under en period och det är helt okej. Luckor behöver inte vara ett hinder för din karriär – bara du hanterar dem på rätt sätt. Berätta vad du gjort och varför du valt att göra det: Vänd dina luckor till en fördel – kanske har du sökt flera jobb men inte blivit anställd, men pluggade en kurs för att öka dina chanser för att få jobb? Skriv det då!


Nu är du äntligen redo för att skicka iväg ditt CV!

 

Vill du öka chanserna ytterligare? Vi hjälper dig gärna! Vi har ett stort nätverk av företag som söker medarbetare löpande, och hos oss arbetar flera dedikerade konsultchefer som hjälper dig i sökprocessen. Börja med att ladda upp ditt CV i vår kandidatbas, och fyll i vilka typer av jobb som du är intresserad av och om du är intresserad av heltid eller deltid. Efter det hjälper vi dig att matcha din profil med ett spännande företag där du kan ta nästa steg i din karriär.


Stort lycka till, och varmt välkommen att höra av dig till oss på Uppstuk!

Läs gärna mer om hur vår rekryteringsprocess går till här, samt om våra olika tjänster här.